Piece kaflowe w Rzeszowie i okolicach

16 marca 2015

Aspekt historyczny

Na przestrzeni lat w regionie Podkarpacia dominowały głównie piece trój-kanałowe stanowiące jedną z najprostszych form konstrukcji pieca.

Odrestaurowany przez firmę Zduntech piec trój-kanałowy z rejonu Rzeszowa – Staromieście

Podobnie kuchnie kaflowe – te stawiane w naszym regionie nie były tak rozbudowane jak w innych częściach kraju.
Przykładowo na nieodległej Lubelszczyźnie niemal wszystkie kuchnie posiadały tzw. kapy. Był to okap kaflowy zamontowany nad płytą grzewczą – rozwiązanie to było rzadko stosowane na Rzeszowszczyźnie

w

Naprawiana przez firmę Zduntech kuchnia kaflowa z tzw. kapą z regionu Lubelskiego

Niemniej jednak i nasz region może poszczycić się innowacyjnymi na skalę kraju rozwiązaniami konstrukcyjnymi. Ciekawym rozwiązaniem wprowadzonym przez zdunów z terenu Podkarpacia były podwójne drzwiczki chlebowe. Element mało znany w innych regionach kraju, a bardzo efektywny bo zapobiegający nadmiernemu ochładzaniu kuchni przy przesuwaniu chlebów wewnątrz.

drzwiczki_chlebowe
Podwójne drzwiczki do pieca chlebowego

 

Perełkami sztuki zduńskiej na skalę światową są piece zgromadzone w zamkach i pałacach naszego regionu.

Łańcut_Palace_-_inside_04

Ozdobny piec kaflowy w pałacu w Łańcucie
źródło wikipedia

Widoczny podział jakościowy urządzeń grzewczych – z jednej strony na bardzo proste konstrukcje a z drugiej na majstersztyki zduństwa, świadczy o głębokim rozwarstwieniu społecznym w tamtym okresie.

Piece kaflowe oraz kuchnie kaflowe obecnie

Wielu mieszkańcom naszego regionu jak i kraju, jeszcze do niedawna piec kaflowy bądź kuchnia kaflowa kojarzyły się z biedą i zacofaniem. Urządzenia te były systematycznie wyburzane i zastępowane wygodnymi, jak się początkowo wydawało, piecykami gazowymi.

Świadomość zalet pieców i kuchni kaflowych wzrosła dzięki możliwości obserwacji życia w innych krajach europejskich – w tych bardziej zamożnych, takich jak Austria, Szwajcaria, Niemcy, Włochy itd. piece kaflowe i kuchnie kaflowe stanowią dobra luksusowe. Nasi zachodni sąsiedzi są dumni z posiadania tego typu urządzeń i doceniają ich walory użytkowo dekoracyjne.
Dodatkowym czynnikiem przemawiającym za wzrostem zainteresowania tego typu urządzeniami był aspekt ekonomiczny – wzrost cen gazu spowodował konieczność poszukiwania alternatywnych źródeł ogrzewania.

Przełożyło się to również na wzrost zamówień na urządzenia kaflowe składane mojej firmie. W całym regionie, w tym również w Rzeszowie i okolicach zaczęto poszukiwać fachowców-zdunów, będących w stanie profesjonalnie wybudować prawdziwy piec kaflowy kub kuchnię kaflową. Okazuje się jednak, że okres spadku zainteresowania tego typu urządzeniami w latach 80 – 90 sprawił iż zawód zduna praktycznie wymarł.

Luka jaka powstała w wyniku wzrostu zapotrzebowania na piece im kuchnie kaflowe spowodowała, że na rynku pojawiły się urządzenia, które tylko z zewnątrz przypominają piece bdź kuchnie kaflowe, natomiast ich „wnętrza” pozostawiają wiele do życzenia. Budowane bez znajomości często nawet podstawowych technik zduńskich, odznaczają się o wiele niższą sprawnością oraz żywotnością, o czym niejednokrotnie przekonują się klienci, próbujący naprawić źle funkcjonujące urządzenia.
Należy pamiętać, iż o jakości urządzenia decyduje również materiał, z którego dane urządzenie zostało wykonane. Decydując się na piec bądź kuchnię kaflową trzeba przede wszystkim zdać sobie sprawę, że urządzenie to powinno nie tylko grzać i długo utrzymywać ciepło, ale przede wszystkim być zdrowe dla otoczenia. Na rynku pojawiło się niestety wiele niesprawdzonych materiałów zduńskich, zawierających w swoim składzie substancje, których działanie na organizm ludzki nie zostało przebadane. Wybierając materiały należy być świadomym, że ciepło wydzielane przez urządzenie może spowodować ulatnianie się tych substancji do otoczenia.

Jako właściciel firmy ZDUN-TECH oferuję klientom piece i kuchnie kaflowe budowane według technik i z użyciem materiałów sprawdzonych od wielu lat. Skuteczność starych sprawdzonych receptur na zaprawy oraz materiałów do nich stosowanych mam niejednokrotnie przyjemność podziwiać podczas renowacji wiekowych urządzeń kaflowych. Nie oznacza to że nie stosujemy również najnowocześniejszych rozwiązań zduńskich. Ideą firmy ZDUNTECH jest łączenie wieloletnich, sprawdzonych metod z najnowocześniejszymi trendami. Wybieramy jednak tylko i wyłącznie te, które dają satysfakcjonujące nas efekty. W pierwszej kolejności sprawdzamy i testujemy a dopiero później stosujemy w prowadzonych inwestycjach.
Wzrost popytu w Rzeszowie i okolicach na piece oraz kuchnie kaflowe świadczy o wzroście świadomości ich mieszkańców o zdrowym i ekologicznym źródle ogrzewania.

Główna siedziba firmy 36-054 Rudna Wielka 211 | Design by Michał Nowak | ZDUN-TECH adres korespondencyjny ul. Starzyńskiego 14/32 Rzeszów 35-508