Rodzaje urządzeń zduńskich

1 stycznia 2014

1. Kominek Do podstawowych zalet można zaliczyć przede wszystkim wygląd – trudno znaleźć inne ogrzewanie, które by lepiej się prezentowało. Są także bardzo efektywne jako centralny system ogrzewania – równomiernie i szybko roznoszą ciepło po wszystkich pomieszczeniach. Możliwa jest także regulacja samej temperatury i ilości pomieszczeń, w których chcemy, by ciepło się znajdowało. Uniezależnia to dom od zewnętrznych dostawców energii. Kominki są cenione jako najbardziej ekologiczne źródła ciepła.

Do obudowy kominka służy najczęściej kamień, płytki ceramiczne, kamiień lub kafle. Zaletą kafli oprócz atrakcyjnego wyglądu jest czas oddawania zakumulowanego ciepła, wynoszący do 12 godzin. Kafle oddają ciepło przez promieniowanie, tworząc najzdrowszy, naturalny, tzw. laminarny system grzewczy fali podczerwonej. Nowością na rynku usług zduńskich tj. połączenie kominka z piecem czyli tzw. pieco-kominek. Są to kominki tzw. III generacji. Wykonywane ich polega na instalacji kanałów, które wydłużają drogę spalin z wkładu grzewczego do komina, a tym samym służą do odzysku i akumulacji ciepła wytworzonego w zamkniętym wysokotemperaturowym palenisku z materiału posiadającego doskonałe parametry akumulacyjne AKUBETU, przeznaczonego do budowy. Rozwiązanie to pozwala na nawet trzykrotne zmniejszenie ilości spalanego drewna.

2. Piec kaflowy/kuchnia. Za tym rozwiązaniem ogrzewania domu przemawiają względy zdrowotne, ekonomiczne i ekologiczne. Ceramiczne piece kaflowe działają na zasadzie promieniowani cieplnego. Radiacja ma wielką zaletę w stosunku do konwekcji – brak ruchu powietrza powoduje, że w pomieszczeniu nie są tą drogą przenoszone różnego rodzaju cząstki przepalonego kurzu, alergeny, drobnoustroje i grzyby. Piece kaflowe działają na człowieka w sposób zdrowotny, łagodząc bóle reumatyczne. Zachowana jest także równowaga cieplna w pomieszczeniu, co powoduje, że nie powstają ruchy prądów, a temperatura jest wyrównana i nie ma odczucia „suchości”. O ekologicznym charakterze urządzenia przemawia fakt że emisja CO2 w przypadku spalania drewna i tzw. biomasy jest równa ilości tego związku jaką pobrała roślina w czasie wzrostu, co w bilansie końcowym wychodzi na „0”. Przy większym zapotrzebowaniu na gorącą wodę montuje się w palenisku kuchni kaflowej cieplny wymiennik wodny w postaci wężownicy (podkowy) połączonej z izolowanym zasobnikiem ciepłej wody lub z jednym albo dwoma grzejnikami żeliwnymi, gdy ma być podłączony do małej instalacji wodnego centralnego ogrzewania. Kaflowy trzon kuchenny najlepiej spełnia funkcje grzewcze i użytkowe w kuchni spośród wszystkich dostępnych urządzeń grzewczych. Wraz ze wzrostem świadomości społecznej przyszłość ogrzewania radiacyjnego z pieców kaflowych stanie się idealnym rozwiązaniem. Wszystkie te atuty otwierają szeroką grupę klientów dla których może to okazać się idealny sposób ogrzewania. Do takich możemy zaliczyć alergików, osoby z bólami reumatycznymi, klientów kładących nacisk na ekologię i zdrowy tryb życia, osoby szukające tańszych, skutecznych i alternatywnych źródeł ogrzewania a także te ceniące piękno i sztukę.

3. Piec do wypieku chleba/pizzy Bardzo dużą atrakcją stają się piece do wypieku chleba bądź pizzy

Umieszczone w nim potrawy są nasycane bezpośrednio – w całej ich objętości – prawdziwą energią słoneczną, za pośrednictwem promieniowania cieplnego, wcześniej zgromadzonego w ceramicznej (ceglanej) masie pieca podczas jego rozgrzewania. Piec chlebowy stygnie bardzo powoli. Na drugi dzień może mieć jeszcze temperaturę 80-100°C. W końcowej fazie stygnięcia suszyć w nim można owoce, warzywa i grzyby.

Wyśmienicie nadaje się do komercyjnego wykorzystania zarówno w dużych ekskluzywnych restauracjach, pizzeriach, zajazdach, gospodarstwach agroturystycznych, jak i w małych ambitniejszych lokalach gastronomicznych. Może być także niekwestionowaną luksusową ozdobą w domach jednorodzinnych i letniskowych.

4.Grill ogrodowy/wędzarnia. Stanowią trwały i solidny element małej architektury ogrodu. Estetyka grilla wykonanego z klinkieru albo kamienia naturalnego znakomicie podnosi urodę każdego ogrodu czy altanki. Odpowiednio zaprojektowany staje się całą przestrzenią kulinarną, służącą przygotowaniu pysznego posiłku nawet dla większej liczby osób. Cegła czy naturalny kamień to ciągle bardziej szlachetne materiały niż często spotykane betonowe paleniska z gotowych odlewanych elementów. Przyrządzanie potraw dymem ma działanie bakteriobójcze, co w połączeniu z solą zawartą w mięsie i odparowaniem wody ma czynniki utrwalające mięso. Wędzone mięso zmienia kolor, zapach i bardzo ważne nabiera smaku.

5.Renowacja i naprawa urządzeń grzewczych. Wszystkie urządzenia grzewcze w wyniku eksploatacji lub nieprawidłowego użytkowania wymagają renowacji bądź napraw. W przypadku urządzeń kaflowych renowacja polega głównie na wymianie popękanych kafli oraz odświeżeniu fug. Zużyciu w wyniku działania wysokich temperatur ulegają także w ruszty, blachy, szybry, obramowania, drzwiczki. W przypadku wkładów kominkowych, często ulegają one rozszczelnieniu powodując niebezpieczne przenikanie dymu do pomieszczeń. Przy użyciu specjalnych silikonów oraz sznurów odpornych na wysokie temperatury uszkodzenia te są eliminowane. Wymianie także podlegają pęknięte szyby, ruszty, deflektory, okładziny kumulujące wermikulit, akubet. Koniecznym jest także okresowa wymiana filtrów w systemach rozprowadzania ciepłego powietrza.

Starzyńskiego 14/32
35-508 Rzeszów

Phone

  • 731 311 111
» get directions on Google Maps

Główna siedziba firmy 36-054 Rudna Wielka 211 | Design by Michał Nowak | ZDUN-TECH adres korespondencyjny ul. Starzyńskiego 14/32 Rzeszów 35-508